OSALLISTUJASIVUT

USEIN KYSYTTYÄ - HOTELLITYÖ


Tänne on koottu vastauksia yleisimpiin kysymyksiin hotellityöohjelmiin hakemista ja osallistumista koskien.

Jos et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, tutustu myös kysymyksiin ja vastauksiin Yleistä-osiossa.


Yleistä hotellityöstä


1. Voinko itse kääntää hakemukseen tarvittavat liitteet englanniksi?

Voit kääntää todistukset itse. Jos et suoriudu kääntämisestä, käänny jonkun kieltä osaavan puoleen. Virallisia kielenkääntäjän tekemiä käännöksiä emme vaadi. Lähetä meille käännösten ohella kopiot alkuperäisistä todistuksistasi.

2. Mitä luonnesuosituksen tulee sisältää?

Luonnesuosituksesta tulisi käydä ilmi suosittelijan nimi, titteli ja yhteystiedot. Suositukseksi käy joko työtodistus, jossa on työnantajan kirjoittama arviointi tai jonkun sellaisen ei-sukulaisen aikuisen tekemäsuositus, joka tuntee sinut työnsä kautta. Suosittelijana toimivan aikuisen tulee kirjoittaa suositukseen muutamalla sanalla sinusta ja siitä, mistä hän tuntee sinut. Suosituksesta tulee käydä ilmi, voisiko aikuinen suositella sinua jollekin työnantajalle.

3. Käykö työtodistukseksi todistus lyhyemmistäkin työjaksoista kuten esimerkiksi kesätöistä?

Työtodistukset lyhyemmistäkin työjaksoista (kuten kesätöistä tai TET-harjoittelusta) kelpaavat oikein hyvin, jos muuta työkokemusta ei ole. 

4. Mihin muihin kustannuksiin tulee varautua?

Ohjelmamaksun ja sijoitusmaksun lisäksi hakijalle tulee kustannuksia muun muassa lentolipuista, vakuutuksesta, matkustamisesta työskentelypaikkakunnalle ja mahdollisesta työasusta. Jos majoitus on jonkun muun kuin työnantajan järjestämä, osallistuja voi myös joutua maksamaan takuuvuokran.

5. Milloin sijoitusmaksu maksetaan?

Sinun tulee maksaa sijoitusmaksu kohdemaan yhteystoimistolle sitten, kun työpaikka on löytynyt ja sijoittuminen vahvistettu.

6. Onko palkasta vähennetty jo verot ja asuinkustannuksista tulevat kulut?

Kyllä yleensä. Verotus määrittyy henkilökohtaisesti ja asuinkustannukset hotellikohtaisesti. Tarkemmat tiedot vähennettävistä kuluista näet työsopimuksestasi.

7. Voinko esittää toiveita työtehtävistä?

Sinun tulee määritellä hakemuksen liitteisiin, millaista työtä haluaisit mieluiten tehdä. Etsimme sinulle ensisijaisesti toivomasi kaltaista työpaikkaa. Emme kuitenkaan aina pysty toteuttamaan hakijoiden toivomuksia. Se, miten hyvin pystymme toteuttamaan toivomuksia riippuu etenkin siitä, miten realistisia toivomukset ovat: riittääkö esim. hakijan kielitaito ja työkokemus toivottuun työhön.

8. Voinko toivoa sijoitusta johonkin tiettyyn kaupunkiin?

Pyrimme toteuttamaan toiveita sijainnista halutun aikajakson työmahdollisuuksien mukaan. Aina emme kuitenkaan pysty toteuttamaan toiveita.

9. Voinko hakea kaverini kanssa samaan työpaikkaan tai kaupunkiin?

Kyllä. Emme takaa pariskuntien tai ystävyksien (enintään kaksi) sijoittumista samaan kaupunkiin tai työpaikkaan, mutta yleensä tämä onnistuu. Huomioi kuitenkin, että sinulta ja kaveriltasi vaaditaan erityistä joustavuutta työnkuvan, hotellin ja työpaikan sijainnin suhteen, sillä pareittain hakevien sijoittaiminen on muiden hakijoiden sijoittamista vaikeampaa.

10. Millainen majoitus on?

Yleensä työntekijät majoitetaan hotellien henkilökuntaa varten varattuihin 2–4 hengen huoneisiin joko hotelliin tai erilliseen asuntolaan. Majoituskorvaus vähennetään suoraan palkasta. Majoitus ei ole samaa tasoa kuin hotellin asiakkaiden majoitus vaan se voi olla hyvinkin vaatimaton. Vessat ja suihkut ovat usein yhteiskäytössä. Lakanat ja pyyheliinat saa yleensä talon puolesta.

Työntekijöiden oletetaan itse huolehtivan huoneensa siisteydestä. Tulet huomaamaan, että Suomesta poiketen Englannissa yleisiä ovat kylpyammeet (suihkulla tai ilman) sekä kokolattiamatot, joita on kaikkialla kylpyhuoneita myöten. On hyvä huomioida, että allergiset tai astmaatikot saattavat oireilla Isossa-Britanniassa enemmän kuin Suomessa.

11. Kuinka paljon lentokoneeseen on mahdollista viedä tavaraa?

Lentokoneeseen on mahdollista viedä lentoyhtiön säädösten mukainen normaali matkatavaramäärä, joka yleensä on 20 kg.

12. Jos en ota tarjottua työtä vastaan, joudunko maksamaan ohjelmamaksun uudestaan ja aloittamaan hakuprosessin uudestaan?

Periaatteessa oletamme, että hakija on valmis ottamaan tarjotun työn vastaan, ellei hänellä ole erittäin pätevää syytä hylätä tarjousta. Kysymme yleensä hakijalta ennen haastattelua ja virallista työtarjousta, kiinnostaisiko kyseinen paikka häntä.

13. Jos joutuisin jostain syystä jättämään ohjelman kesken, millaisia toimia siitä koituisi?

Työpaikasta pääsee kyllä pois, sitten pitää vain irtisanoutua. Toivomme kuitenkin, että osallistujat noudattavat työsopimuksessa mainittua työsuhteen kestoa.

14. Mikä on todennäköisyys saada töitä lukiopohjaisella englannin kielen taidolla?

Suomalaisten kielitaito kestää yleensä kansainvälisen vertailun! Kouluenglannilla pärjää oikein hyvin. Tärkeintä on rohkeus ilmaista itseään pikkuvirheistä välittämättä. 

15. Olen saanut neljä vuotta sitten nuorison terveystodistuksen, joka on voimassa viisi vuotta. Riittääkö se, vai onko minun haettava uusi?

Riittää, että todistus on myönnetty sinulle alle viisi vuotta sitten. 

16. Kuinka paljon voisi realistisesti ajatellen olla tarpeellista olla omaa rahaa säästöpossussa?

Isossa-Britannia saa kohtuullista palkkaa, jolla kyllä pärjää. Oleskelun alussa tarvitset rahaa lentokentältä työskentelypaikkakunnale matkustamiseen sekä elinkustannuksiin. Elinkustannuksiin on hyvä varata rahaa noin kuukaudeksi.

Elinkustannustesi suuruus riippuu esimeriksi siitä, asutko hotelilla vai erillisessä asunnossa (jolloin maksettavaksesi tulee vuokra). Elinkustannuksiisi vaikuttaa myös esimeriksi se, oleskeletko maalla vai kaupungissa sekä se, tarvitsetko lippua julkisen liikenteen käyttöön.

17. Onko minulla lomia lainkaan? Voisinko käydä Suomessa esimerkiksi jouluna?

Lomaa kertyy normaalisti 1½ päivää kuukaudessa. Et todennäköisesti voi pitää lomaa jouluna tai matkustaa tuolloin Suomeen, sillä joulu on hotelleissa hyvin kiireistä aikaa. On tavallista, että kaikkien työntekijöiden tulee olla jouluna paikalla.

Luethan työsopimuksesi huolella läpi, siinä on määritelty millä ehdoin lomaa kertyy.

18. Onko kolme kuukautta minimiaika vai onko mahdollista työskennellä esimerkiksi 8–10 viikkoa?

Valittettavasti viime vuosina alle kolmen kuukauden paikkojen löytäminen on käynyt melko mahdottomaksi.

19. Kuinka hotelleissa suhtaudutaan lävistyksiin?

Isossa-Britanniassa ollaan yleisesti ottaen hyvin konservatiivisia palvelualalla toimivien ulkonäon suhteen. Hotellityöhön lähtevän tulee olla valmis ottamaan lävistykset pois työajalla.

20. Onko hotellia mahdollista vaihtaa kesken vaihdon?

Ongelmatilanteissa yhteystoimistomme Englannissa antaa apuaan. Jos ongelmia ei saada selvitettyä, on viimeisenä vaihtoehtona etsiä toinen sijoituspaikka, jos uudelleen sijoitukseen on pätevä syy.

21. Miten ulkomaille muuttaminen vaikuttaa sosiaaliturvaan?

Euroopan Unionin sisällä liikkuvat työntekijät kuuluvat periaatteessa aina työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin. Se, pysytkö Suomen sosiaaliturvassa vain siirrytkö työskentelymaan sosiaaliturvaan, riippuu työsuhteesi laadusta eli siitä, onko kyseessä työharjoittelu, josta saadaan taskurahaa vai varsinainen palkkatyö. Kaikki hotellityöhön Isoon-Britanniaan lähtevät ovat "oikeasti töissä" (eli heille maksetaan vähintään minimipalkkaa ja palkasta maksetaan sosiaaliturvamaksu), jolloin he siirtyvät työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin.

Ilmoita aina KELA:lle vaihdostasi ja sen pituudesta, jolloin KELA tekee päätöksen kuulutko vaihdon aikana Suomen sosiaaliturvaan vai et.
Toisen maan sosiaaliturvaan siirtyminen ei tapahdu automaattisesti, vaan se vaatii paljon paperityötä. Lisätietoja KELA:n sivuilta.

 Go Britain 

22. Kuinka helposti ja nopeasti Go Britain -ohjelmaan voi ajatella sijoittuvan?

Yleensä Go Britain -ohjelmaan sijoittuu syksyllä 1-2 kuukaudessa. Sijioittumisen nopeus riippuu etenkin siitä, millainen hakija olet muihin verrattuna (johon puolestaan vaikuttaa esimerkiksi aikaisempi työkokemuksesi, kielitaitosi sekä toivomasi oleskelun kesto). Huomioi, että sinulle sopivaa hotellia aletaan etsiä vasta, kun olet toimittanut meille hakemuksesi sekä kaikki tarvittavat liitteet.

23. Voiko Go Britain -ohjelmaan lähteä kolmeksi kuukaudeksi?

Oleskelun tulee yleensä kestää vähintään neljä kuukautta. Kesällä tarjolla saattaa olla myös joitain kolmen kuukauden työmahdollisuuksia.


kokemuksia