OSALLISTUJASIVUT

usein kysyttyä - work experience


Tänne on koottu vastauksia yleisimpiin kysymyksiin work experience -ohjelmiin hakemista ja osallistumista koskien.

Jos et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, tutustu myös kysymyksiin ja vastauksiin Yleistä-osiossa.


SWAP canada


1. Voinko hakea ohjelmaan, jos en ole opiskelija?

Ohjelmaan voivat hakea vain suomalaiset 18-35 -vuotiaat nuoret, jotka ovat valmistuneet toisen asteen koulutuksesta (ammatillinen koulutus tai lukio).

Vuodesta 2017 alkaen vaatimus opiskelijastatuksesta on poistunut. Sinun ei siis tarvitse olla opiskelija hakiessasi ohjelmaan.

2. Voinko opiskella vaihdon aikana?

Et. Ohjelman viisumi oikeuttaa sinut ainoastaan työskentelemään Kanadassa enintään kahdentoista kuukauden ajan.

3. Kuinka kauan viisumin saaminen kestää?

Hakuprosessiin tulee varata vähintään kaksi kuukautta ennen haluttua aloitusajankohtaa. Viisumin hakeminen tapahtuu sähköisesti. 

4. Millainen on mahdollisuuteni päästä mukaan ohjelmaan?

Viisumin saavat yleensä kaikki, jotka täyttävät ohjelman vaatimukset. Viisumeita on kuitenkin tarjolla rajoitettu määrä vuosittain. Ohjelma on avoinna niin kauan kuin viisumeita on jäljellä.

5. Olen 32-vuotias. Voinko hakea ohjelmaan?

Voit. Viisumi myönnetään vähintään 18-vuotiaille ja enintään 35-vuotiaille. Voit olla viisumin myöntöhetkellä enintään 35-vuotias. 36 vuotta täytettyäsi et voi enää hakea viisumia.

6. Kuinka paljon olisi hyvä varata rahaa mukaan?

On vaikea arvioida, kuinka paljon kukin rahaa käyttää. Riippuu myös kuinka paljon haluaa vain matkustella ja kuinka paljon aikaa tekee töitä. Matkakassaa tulisi mukaan olla kuitenkin vähintään 2 500 CAD ja varallisuus tulee tarvittaessa todistaa esimerkiksi pankista saatavalla varallisuustodistuksella.

7. Aion etsiä työtä Winnipegistä. Voinko osallistua orientaatioon siellä?

Et. Orientaatioita järjestetään vain Vancouverissa ja Torontossa.

8. Onko orientaatioon osallistuminen pakollista Kanadassa?

Ei, mutta suosittelemme orientaatiota kaikille lähtijöille. Jos et oleskele orientaatiokaupungeissa, voit saada orientaatiomateriaalit sähköpostitse.

9. Pitääkö minun järjestää majoitukseni itse?

Ohjelmaan kuuluu kahden ensimmäisen yön majoitus. Jakson loppuajaksi sinun tulee järjestää majoituksesi itse.

10. Pitääkö minulla olla työpaikka ennen Kanadaan saapumista?

Ei. Työ etsitään yleensä vasta paikan päällä. Mikään ei kuitenkaan estä sinua etsimästä työpaikkaa jo ennen Kanadaan saapumista esimerkiksi internetin avulla.

11. Voinko vaihtaa työpaikkaa vaihdon aikana?

Tottakai. Viisumi ei rajoita työskentelyä siten, että sinun tulisi työskennellä vaihtosi aikana vain yhdelle työnantajalle. Voit vaihtaa työpaikkaa useamman kerran tai työskennellä kahdelle eri työnantajalle yhtäaikaisesti.

12. Voinko työskennellä Kanadassa missä tahansa?

Kyllä. Suurin osa lähtijöistä pysyy isompien kaupunkien lähettyvillä,  mutta voit vapaasti työskennellä Kanadassa missä tahansa. On hyvä muistaa, että Quebecin alueella sinun tulee osata kirjoittaa ja puhua hyvin ranskaa.

13. Voinko lentää takaisin Suomeen Yhdysvalloista?

Kyllä, mutta sinun tulee poistua Kanadasta ennen kuin viisumisi vanhenee. Otathan myös huomioon Yhdysvaltojen matkustussäädökset (ESTA).

14. Pitääkö kaikkien Kanadaan lähtijöiden toimittaa lääkärintodistus?

Ei. Huomioi kuitenkin, että jos suunnittelet työskenteleväsi lastenhoidon, terveyspalvelujen tai opetustyön parissa Kanadassa, sinulta saatetaan pyytä lääkärintodistus liitteeksi hakemukseesi.

15. Voinko käydä hakemassa lääkärintodistuksen paikalliselta lääkäriltämme?

Et. Jos lääkärintodistus pyydetään, sinun tulee mennä Suomessa lääkärintarkastukseen Kanadan suulähetystön määrittelemälle lääkärille. Sinun tulee maksaa lääkärintarkastuksesta aiheutuvat kulut itse. Lääkärintarkastus pidentää hakuprosessia huomattavasti, sillä testien tulosten saaminen saattaa kestää useita viikkoja. Voit etsiä lähimmän lääkärisi täältä .

16. Viisumikiintiö on jo täynnä, mutta minulla on jo työpaikka/harjoittelupaikka valmiina Kanadassa. Miten toimin?

SWAP Canada-ohjelmaan ei voi hakea viisumikiintiön ollessa täynnä. 


work experience germany


18. Noudatan pääasiallisesti vegaanista ruokavaliota. Kuinka maatilaperheissä suhtaudutaan tähän, ja aiheuttaako erityisruokavalioni ongelmia?

Merkitse hakemuksesi liitteisiin mahdolliset allergiasi ja erityisruokavaliosi, jotta isäntäperhe saa tietää ruokavaliostasi jo ennen sijoitustasi. Pyrimme etsimään sinulle sijoituspaikan, jossa voit noudattaa erityisruokavaliotasi ongelmitta.

19. Ovatko maatilat pääasiassa pieniä ns. luomutiloja?

Tarjolla olevien maatilojen joukossa on pieniä mutta myös suurempia perheyrityksiä. Osa tiloista on luomutiloja.

20. Onko mahdollista sijoittua Münsterin lähelle?

Suurin osa viime vuosien sijoituspaikoista on sijainnut lähellä Münsteria Saksan länsiosassa. Sijoituspaikasta voi esittää toiveita. Pyrimme toteuttamaan toiveet sen hetkisten työmahdollisuuksien mukaan.

21. Pärjääkö perheissä englannilla, jos saksan puhuminen ei alkuun suju?

Voimme sijoittaa sinut kielitaidollesi sopivaan perheeseen. Yleensä vaihdon alussa pärjää englannilla, mutta kehotamme osallistujia käyttämään saksaa rohkeasti alusta lähtien.

22. Onko mahdollista päästä hevostilalle työharjoitteluun?

Tämä on yleensä mahdollista, sillä useilla tiloilla on hevosia. Emme voi kuitenkaan sataprosenttiesesti taata sijoitusta hevostilalle.


OREGON INTERNSHIP USA


23. Miten varmaa sijoittumiseni on?

Käytännössä kaikki hakijat sijoittuvat. Hakijoiden toivotaan olemaan joustavia harjoittelupaikkojen suhteen, vaikka usein toiveet ovat toteutettavissa.

24. Miten aikaisin saan tietää sijoittumisesta?

Tarkat työharjoittelun ja majoituksen sijoitustiedot tulevat vasta noin 2-4 viikkoa ennen jakson alkua. Lennot voi kuitenkin varata heti yhteystoimiston hyväksyttyä hakemuksesi.

25. Missä työharjoittelupaikat ovat?

Harjoittelupaikat ovat lähes aina Oregonin osavaltion pääkaupungissa Portlandissa.

26 .Voinko tehdä harjoittelun opintoihini kuuluvana harjoitteluna?

Voit, mutta varmista asia etukäteen oppilaitoksestasi. Ohjelmaa ei ole tarkoitettu opintoihin liittyväksi työharjoitteluksi, joten emme voi edellyttää työpaikoilta, että heillä on tietyt kriteerit täyttävä ohjaaja tai että he allekirjoittavat erillisiä työharjoittelusopimuksia. Usein harjoittelupaikat ovat kuitenkin hyvin joustavia.


27. Onko kielikurssille pakko osallistua?

Ei ole. Mikäli haluat osallistua kielikurssille, ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa ja tutustu hinnastoon Nuorisovaihdon nettisivuilla.


28. Onko isäntäperhe lähellä työharjoittelupaikkaa?

Isäntäperhe pyritään löytämään työharjoittelupaikan mukaan, jotta hakijalla olisi mahdollisimman helppo työmatka.

29. Onko isäntäperheessä lapsia?

Isäntäperheet etsitään aina hakijan toiveiden mukaan. Iisäntäperheet voivat olla esimerkiksi vanhempia pariskuntia, joilla ei enää asu lapsia kotona Isäntäperheet voivat joskus isännöidä myös toista harjoittelijaa samanaikaisesti.

30. Miten toimin, jos isäntäperheen kanssa tulee ongelmia?

Ongelmatapauksissa tulee kääntyä heti paikallisen yhteystoimiston puoleen. Mikäli asia ei silloinkaan ratkea, ole yhteydessä Allianssin nuorisovaihtoon. Ongelmat isäntäperheiden kanssa ovat erittäin harvinaisia. Isäntäperhemajoitus toimii ohjelmassa hyvin, kaikki osallistujat ovat olleet erittäin tyytyväisiä isäntäperheisiin.

31. Haetaanko minut lentokentältä/juna-asemalta/bussiasemalta?

Kyllä. Isäntäperheesi tulee hakemaan sinut matkustustietojesi perusteella.

32.Voinko jäädä matkustelemaan harjoittelujakson jälkeen Yhdysvaltoihin/matkustella ennen saapumista?

Voit. Ilmoitathan vain hyvissä ajoin Allianssille millä ajalla haluat olla työharjoittelussa ja perhemajoituksessa. Pidäthän kuitenkin huolta, ettet ole maassa enempää kuin 90 päivää.

33. Tarvitsenko viisumin?

Ohjelmassa ei tarvita viisumia. Työtä tehdään vapaaehtoisena (volunteer internship), joten voit oleskella maassa viisumivapaasti max. 90 päivää. Ennen lähtöä tulee tehdä kuitenkin sähköinen matkustusilmoitus ESTA.


34.Tarvitsenko vakuutuksen?

Kyllä. Vakuutus tulee olla voimassa koko matkan ajan. Jos sinulla on jatkuva matkavakuutus, tarkista vakuutuksen ehdoista miten pitkään se on voimassa yhtäkestoisella matkalla.


REady for life


35. Olen valmistunut lukiosta, voinko hakea mukaan?

Et. Ohjelma on tarkoitettu toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta valmistuneille.

36. Olen valmistunut ammattikorkeakoulusta, voinko hakea mukaan?

Et. Ohjelmassa tulee olla valmistunut toisen asteen koulutuksesta. Ammattikorkeakoulussa suoritetaan kolmanneen asteen koulutusta.

37. Olen valmistumassa oppisopimuskoulutuksesta, voinko hakea mukaan?

Voit. Ohjelmaan voivat hakea mukaan myös näyttötutkinnon tai erityisammattitutkinnon suorittaneet.

38. Valmistun vasta hakuajan jälkeen, miten toimin?

Voit hakea mukaan vaikka opintosi olisivatkin vielä kesken, kunhan olet harjoittelujakson alkaessa valmistunut. Hakemuksen osana lähetettävän tutkintotodistuksen kopion voi toimittaa jälkikäteenkin.

39. Miten kauan valmistumisesta on voinut kulua ulkomaille lähdettäessä?

Ohjelmaan voi osallistua mikäli valmistumisesta on jakson alkaessa kulunut enintään vuosi. Jakson loppuessa  valmistumisesta voi olla kulunut jo yli vuosi.

40. MIlloin ohjelmaan voi hakea?

Ohjelmassa järjestetään pääsääntöisesti kolme hakukierrosta. Aloitusajankohdat ovat yleensä tammikuu, kesäkuu sekä syys-lokakuu. 

41. Miten asuminen on järjestetty kohdemaassa?

Harjoittelijat majoittuvat yleensä asuntoloissa joko omissa tai jaetuissa huoneissa. Asuntoloissa on keittiö sekä kylpyhuone ja usein myös yhteinen oleskelutila.

42. Onko paikkoja tarjolla kaikilta aloilta?

Harjoittelupaikat pyritään etsimään harjoittelijoiden toiveiden ja opiskelutaustan perusteella. Paikkoja on tarjolla kaikilta aloilta. Ranskassa tarjolla on ainoastaan hotelli- ja ravintola-alan paikkoja. Ranskan paikat sopivat hyvin myös matkailualan opiskelijoille.

43. Saako harjoittelusta palkkaa?

Ei. Harjoittelu on palkaton, joten omaa rahaa tulee varata ruokailuihin sekä muihin henkilökohtaisiin kuluihin. Ranskassa harjoittelijat saavat taskurahaa.

44. Olenko oikeutettu työttömyystukeen jaksoni aikana?

Ota yhteyttä työttömyystukiin liittyvissä asioissa omaan TE-toimistoosi.


kokemuksia