OSALLISTUJASIVUT

Ajankohtaista


25.10.2017: Pariksi viikoksi vapaaehtoistyöhön maailmalle!

Tekemistä löytyy esimerkiksi sosiaali-, opetus- ja ympäristöaloilta.

 Kansainväliset vapaaehtoisleirit kokoavat eri puolilta maailmaa tulevia vapaaehtoisia yhteen parin viikon ajaksi asumaan yhdessä ja tekemään yleishyödyllistä työtä. Vapaaehtoistyöhön osallistuminen on ainutlaatuinen kokemus ja erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin, maihin ja kulttuureihin sekä harjoittaa kielitaitoa!

Himalajalle, Saksaan vai  Keniaan? Paljon vaihtoehtoja eri puolilla maailmaa

Maailmalla järjestettävien, parin viikon pituisten leirien tiedot löydät leirihakukoneesta. Tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja, suurin osa Euroopassa, mutta myös esimerkiksi Japanissa, Costa Ricassa, Intiassa ja Keniassa.  

Parin viikon leirille voi lähteä vaikkapa Himalajan vuoristoon Intiaan tekemään vapaaehtoistyötä ympäristön siivouksen parissa, osallistua kulttuurifestivaalin järjestelyihin Ranskassa tai kahvileirille Costa Ricassa. 

Kuka voi hakea mukaan?

Vapaaehtoistyö on pääsääntöisesti tarkoitettu täysi-ikäisille eikä osallistumiselle ole yläikärajaa. Myös 16-17-vuotiaille löytyy vaihtoehtoja eri puolilta Eurooppaa. Leirikielenä on pääsääntöisesti englanti ja kouluenglannilla pärjää hyvin. Joissakin maissa järjestetään erityisleirejä, joiden leirikieli on kohdemaan kieli, esimerkiksi ranska tai saksa.

Milloin kannattaa hakea?

Leirit täyttyvät yleensä aika nopeasti, mutta monille leireille ehtii hakea lyhyelläkin varoitusajalla, mikäli paikkoja on jäljellä. Voit soittaa (044 4165208) tai lähettää sähköpostia (vaihto(at)alli.fi jos haluat tiedustella leirien paikkatilanteesta.

Millaista työtä vapaaehtoisleireillä tehdään?

Vapaaehtoistyö ei ole raatamista aamusta iltaan, vaan yleensä rentoa yhdessä tekemistä mukavan, kansainvälisen porukan kanssa. Työ voi olla esimerkiksi ympäristönhoitoa, kunnostustyötä, lastenleirillä työskentelyä, musiikki- tai taidefestivaalin järjestämistä, historiallisten rakennusten korjausta, leikkikentän rakennusta tai monenlaista muuta yleishyödyllistä, paikallisen yhteisön hyväksi tehtävää työtä.

Erityistaitoja ei vaadita, jokainen tekee kykyjensä mukaan. Leireillä on myös paljon vapaa-aikaa uusiin ihmisiin sekä lähiympäristöön tutustumiseen.

Vapaaehtoiset saavat työtä vastaan majoituksen ja ylläpidon leirin ajan. Majoitus on useimmiten sisätiloissa esimerkiksi koulussa tai nuorisotalossa. Vapaaehtoiset laittavat päivittäiset ateriansa myös yleensä yhdessä. Leirejä järjestetään monipuolisesti niin maaseudulla kuin kylissä ja kaupungeissa.

Leireillä on osallistujia useista eri maista

Leirit kestävät useimmiten 2-3 viikkoa ja niillä on noin 10-20 osallistujaa. Yleensä osallistujia otetaan korkeintaan kaksi kustakin maasta. Tällä pyritään mahdollisimman monipuoliseen ryhmään eri kansallisuuksia. Leireille voi hakea mukaan myös esimerkiksi kaverin tai puolison kanssa.

Kansainväliset vapaaehtoisprojektit auttavat paikallisia yhteisöjä toteuttamaan hankkeita, joita yhteisöt eivät muutoin voisi toteuttaa. Leirien järjestelyissä on paikallisen yhteisön lisäksi mukana kansallinen leiritoiminnan koordinoija, kuten esimerkiksi Allianssin nuorisovaihto sekä sen ulkomailla olevat yhteistyökumppanit.

> Tutustu osallistujien kirjoittamiin kokemuksiin vapaaehtoistyöstä!

 

MITEN HAETAAN?

Allianssin ohjelmamaksu 150 euroa maksetaan ohjelmaan hakemisen yhteydessä. Hintaan sisältyy mm. vapaaehtoispaikan välittäminen, henkilökohtainen palvelu koko hakuprosessin ja ohjelmaan osallistumisen ajan sekä perehdytysmateriaalia (mm.ohjelmakohtainen opas).

Osallistujat voivat osallistua Suomessa lähtijävalmennukseen. Jokainen lähtijä maksaa ja järjestää itse matkansa kotoa leiripaikkakunnalle.  Euroopan leireillä vapaaehtoiset yleensä saavat työtä vastaan ylläpidon (asuminen ja ruokailut), Euroopan ulkopuolisilla leireillä on usein ylläpitomaksu, josta on mainittu projektitiedoissa. 

Suuntaa siis leirisivuillemme ja tutustu hakukoneesta juuri nyt tarjolla oleviin leireihin. Hakukoneesta  voit etsiä leirejä esimerkiksi kohdemaan, teeman tai ajankohdan perusteella.  Hakukoneesta löytyvistä leirikuvauksista voit lukea lisätietoja työn lisäksi myös asumisesta sekä leirin sijainnista. Löydettyäsi itsellesi sopivan leirin seuraa hakuohjeita ja hanki itsellesi ikimuistoinen kokemus, josta on iloa myös muille.

 Takaisin

Pariksi viikoksi vapaaehtoistyöhön maailmalle!