OSALLISTUJASIVUT

Ajankohtaista


25.11.2017: Vapaaehtoistyö on niin paljon enemmän kuin matkustamista!

Maailmalla vapaaehtoistyössä olleet Annika, Katri ja Johanna kertovat videolla kokemuksistaan Costa Ricassa, Unkarissa ja Kolumbiassa.

Vapaaehtoistyö on paljon enemmän kuin pelkkää matkustelua! Uudet kokemukset ja ikimuistoiset hetket kulkevat mukana aina. 

Uudella videolla maailmalla vapaaehtoistyössä olleet Annika, Katri ja Johanna kertovat kokemuksistaan Costa Ricassa, Unkarissa ja Kolumbiassa. Vapaaehtoisille on tarjolla monenlaisia tehtäviä eri puolilla maailmaa parin viikon leireistä aina vuoden pituisiin projekteihin.

Vapaaehtoisia tuetaan ennen jaksoa, sen aikana ja jakson jälkeen

"Järjestön merkitys mulle oli tosi iso, kun lähdin ensimmäistä kertaa niin pitkälle matkalle ja niin kauas. Aina jos tarvitsin apua, minulla oli puhelimen päässä joku, jolle soittaa," kertoo vapaaehtoisena kilpikonnien pelastusoperaatiossa Costa Ricassa työskennellyt Annika. KaVa-verkoston kautta vapaaehtoistyöhön lähtevät valmennetaan ennen matkaa ja heillä on käytössään sekä paikallisen että lähettävän järjestön tukipalvelut koko jakson ajan. 

Uudet taidot, ystävät ja muistot kulkevat mukana elämässä

KaVan kautta maailmalla olleet ovat saaneet muun muassa lisää itsetuntemusta ja ongelmanratkaisukykyä, avoimuutta uusille asioille, stressinsietokykyä ja rohkeutta. "Vapaaehtoistyöjaksolla on ollut monitasoisia vaikutuksia mun elämään," kertoo Kolumbiassa lasten tukikeskuksessa vapaaehtoisena ollut Johanna. "Nyt kun jaksosta on kulunut jo vuosia, huomaan edelleen vaikutuksia. Pystyn näkemään erilaisuuden rikkautena, mutta samalla ajatellen, että meissä ihmisissä on hirveästi yhtäläisyyksiä tulemme sitten mistäpäin maailmaa tahansa," Johanna toteaa.

"Suosittelen ehdottomasti vapaaehtoistyötä ulkomailla kaikille - se on niin paljon merkityksellisempi tapa matkustaa, siitä saa niin paljon enemmän irti ja oppii niin paljon enemmän!" sanoo Unkarissa parin viikon mediaprojektissa vapaaehtoisena ollut Katri. "Vapaaehtoistyössä pääsee paljon lähemmäksi paikallisia ihmisiä. Se on niin paljon enemmän kuin matkustamista," hän huokaa.

KaVa -verkosto

KaVa-verkostoon kuuluvat Allianssin nuorisovaihto, Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT ja Maailmanvaihto ry – ICYE Finland, jotka ovat kaikki voittoa tavoittelemattomia toimijoita. Verkoston jäsenet ovat uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia tahoja, jotka lähettävät vapaaehtoistyöntekijöitä ulkomaille. KaVa-verkoston tehtävä on kehittää yhdessä vapaaehtoisohjelmia sekä toimia vertaisoppimisen ja -tuen alustana.

Kansainvälisen vapaaehtoistyön verkosto, KaVa, haluaa edistää kansainvälisen vapaaehtoistyön kautta kulttuurienvälistä oppimista sekä globaalin vastuun ja aktiivisen kansalaisuuden vahvistamista.  

Tutustu Allianssin nuorisovaihdon vapaaehtoistyöohjelmiin

Vapaaehtoistyössä osallistuja työskentelee yleishyödyllisen tahon hyväksi ilman rahallista korvausta. Hän pääsee mukaan kohdemaan arkeen ja tutustuu paikallisiin ihmisiin ja tapoihin. Vapaaehtoistyössä oppii uusia taitoja ja asioita samalla kun pystyy tekemään jotain hyödyllistä.

Kansainväliset vapaaehtoisleirit

Eri puolilla maailmaa järjestettävillä kansainvälinen ryhmä työskentelee yleishyödyllisen tahon hyväksi 2-3 viikkoa.  Suurin osa leireistä on kesällä Euroopassa ja ne löytyvät vapaaehtoistyön hakukoneesta. Muina vuodenaikoina leirejä järjestetään erityisesti Euroopan ulkopuolella, mutta Islannissa on leirejä ympäri vuoden.

Medium Term Volunteer MTV -ohjelma

MTV-ohjelmassa työskennellään paikallisen vapaaehtoistyöjärjestön koordinoimassa kohteessa esimerkiksi opetus-, sosiaali-, tai ympäristöalalla  1–6 kuukautta. Paikkoja on tarjolla eri puolilla maailmaa, suurin osa Euroopan ulkopuolella.

European Voluntary Service EVS eli Euroooppalainen vapaaehtoispalvelu

EVS on Erasmus+ -tuettu ohjelma 18–30-vuotiaille, jotka haluavat lähteä vapaaehtoistyöhön Eurooppaan 6–12 kuukaudeksi. Erasmus+ -tuki kattaa mm. matkat, ylläpidon, vakuutuksen, koulutukset ja pienen taskurahan.Takaisin

Vapaaehtoistyö on niin paljon enemmän kuin matkustamista!