OSALLISTUJASIVUT

KANSAINVÄLISET VAPAAEHTOISLEIRIT 


Pikalinkki HAKUKONEESEEN 

   Kansainvälisillä vapaaehtoisleireillä ryhmä vapaaehtoisia eri maista työskentelee yhdessä 2–3 viikkoa. Työtä tehdään paikallisen yleishyödyllisen tahon hyväksi.

Työstä ei saa rahallista korvausta, mutta työpanostaan vastaan vapaaehtoiset saavat majoituksen ja ruoan. Lisäksi leireillä tutustuu ihmisiin eri puolilta maailmaa sekä saa hyödyllistä työkokemusta ja hyvää harjoitusta kielitaidolle. Vapaaehtoisleiri on monin tavoin rikastuttava ja maailmankuvaa avartava  kokemus, johon sisältyy uusia elämyksiä, tietoja ja taitoja.  

Useimmilla leireillä on jokin teema, joka voi olla esimerkiksi ympäristö, kulttuuriperinnön suojelu tai lasten parissa tehtävä työ. Esimerkkejä teemoittaisista leirityypeistä:

 • kunnostusleirit
 • festivaalileirit
 • rakennusleirit
 • ympäristöleirit
 • kielileirit
 • arkeologiset /kulttuuriperintöleirit
 • kulttuurileirit
 • taideleirit
 • urheiluun liittyvät leirit
 • leirit lasten kanssa
 • sosiaalialan leirit  

Työ leirillä voi olla esimerkiksi tapahtuman järjestämistä, ympäristönhoitoa, yhteisötalon maalausta, lastenleirillä työskentelyä, festivaalin valmistelua ja toteutusta, linnan korjausta, kiviaidan rakentamista, puiden istutusta tai monenlaista muuta yleishyödyllistä, paikallisen yhteisön hyväksi tehtävää työtä.Työhön ei vaadita mitään erityistaitoja ja työtä tehdään ryhmässä.

Allianssin nuorisovaihto tarjoaa vuosittain yli 2000 leirivaihtoehtoa noin 60 maassa, joten jokaiselle varmasti löytyy kiinnostava kohde. Leirejä on niin maalla kuin kaupungissakin, yhteistä niille on se, että osallistujat pääsevät tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin sekä tekemään monia asioita, joihin ei turisteilla ole mahdollisuutta. Usein paikalliset ihmiset kutsuvat vapaaehtoisia tutustumaan koteihinsa tai järjestävät juhlat leirin kunniaksi ja kiitokseksi tehdystä työstä.

Työtä tehdään yleensä 30 - 35 tuntia viikossa, viikonloput ovat useimmiten vapaat. Vaikka leirillä on leiriohjaaja koordinoimassa toimintaa on osallistujila mahdollisuus yhdessä vaikuttaa leirin ohjelmaan. Työnteon lisäksi leirillä on runsaasti mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa muiden leiriläisten kanssa, tutustua lähiympäristöön ja paikalliseen elämänmenoon.

Leirillä on tavallisesti 10–20 osallistujaa. Yleensä osallistujia otetaan korkeintaan kaksi kustakin maasta, koska pyritään mahdollisimman monipuoliseen ryhmään eri kansallisuuksia. On mahdollista, että olet ainoa suomalainen leirillä. Leirikieli on yleensä englanti. Muutamilla leireillä on käytössä jokin muu kieli kuten ranska tai saksa. Leirikieli mainitaan hakukoneessa leirien tiedoissa.

Useimmiten leiriläiset majoittuvat yhdessä esimerkiksi koulussa tai nuorisotalossa ja laittavat päivittäiset ateriansa yhdessä. Joillakin leirillä majoitus voi olla vaikka hostellissa ja kaikki ruokailut valmiiksi järjestetty. Leirikuvauksessa on aina mainittu miten majoitus ja ruokailu on järjestetty.

Kauttamme voi hakea vapaaehtoisleireille mm. Alankomaihin, Argentiinaan, Armeniaan, Belgiaan, Boliviaan, Botswanaan, Burundiin, Costa Ricaan, Ecuadoriin, Espanjaan, Etelä-Koreaan, Filippiineille, Georgiaan,Grönlantiin, Indonesiaan, Islantiin, Iso-Britanniaan, Italiaan, Itävaltaan, Japaniin, Kanadaan, Kamputseaan, Keniaan, Kirgisiaan, Kreikkaan, Kroatiaan, Latviaan, Liettuaan, Meksikoon, Moldovaan, Mongoliaan, Montenegroon, Nepaliin, Peruun, Puolaan, Ranskaan, Saksaan, Serbiaan, Slovakiaan, Sveitsiin, Tanskaan, Tsekkeihin, Turkkiin, Ugandaan, Ukrainaan, USA:han, Venäjälle, Valkovenäjälle ja Viroon.

Vapaaehtoisleirillä tutustuu eri maista ja kulttuureista tuleviin ihmisiin tekemällä käytännön työtä yhdessä. Ennen ohjelmaan hakemista on hyvä tutustua vapaaehtoisleirien taustaan ja tavoitteisiin sekä leirityyppeihin.


KUKA VOI HAKEA?


Kansainväliset vapaaehtoisleirit sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita avartamaan maailmankuvaansa työskentelemällä kansainvälisessä ryhmässä.

Työskennellessä ja asuessa ryhmässä erilaisten ihmisten kanssa auttaa, jos olet sopeutumiskykyinen ja joustava. Työhön ei vaadita erityistaitoja, riittää kun olet valmis antamaan oman panoksesi yleishyödyllisen projektin hyväksi. Leirit sopivat käytännössä kaikille !

Leirikieli on yleensä englanti ja kouluenglannilla pärjää mainiosti. Joissakin maissa on leirejä, joiden leirikieli on esimerkiksi ranska tai saksa, näistä on maininta leirilistassa.

Useimpien leirien alaikäraja on 18 vuotta, lisäksi tarjolla on vähän rajoitetummin leirejä 16-17- vuotiaille. Yläikäraja vaihtelee leireittän. Monilla leireillä yläikärajaa ei ole vaan leirille voivat osallistua kaikenikäiset ihmiset. Ikärajat näkyvät hakukoneessa leirikuvauksissa. Suurin osa leirien osallistujista on 18-25 -vuotiaita. 

Kehitysmaiden leireille lähteviltä vaaditaan erityistä joustavuutta, sillä olosuhteet näiden maiden leireillä ovat Suomeen verrattuna vaatimattomat, ja leireillä tehtävä työ saattaa poiketa kovastikin ennakkotiedoista. Kehitysmaihin vapaaehtoisleirille hakevien tulee tutustua lisätietoon Aasian, Afrikan tai Latinalaisen Amerikan vapaaehtoisleireistä.

Itsenäiset ja oma-aloitteiset 16–17-vuotiaat voivat hakea niille leireille, joiden alaikäraja on määritelty alle 18 vuoteen (usein koodilla TEEN). Useimmiten nämä leirit ovat ns. teinileirejä, jolloin kaikki osallistujat ovat alle 18-vuotiaita. Kuitenkin myös joissain maissa järjestetään leirejä joissa voi olla täysi-ikäisiä sekä muutama alaikäinen  (esim. Saksan IJGD-järjestö) leirin ikärajan ollessa 16–26. Alaikäisen hakemuksen allekirjoittaa huoltaja.              Tärkeää lisätietoa alle 18-vuotiaille.


MILLOIN?


Leirit kestävät yleensä kaksi-kolme viikkoa. On hyvin tärkeää, että kaikki vapaaehtoiset osallistuvat leirille koko sen keston ajan. Ensimmäinen ja viimeinen päivä ovat matkustuspäiviä (poikkeuksena Islanti, jossa saapumispäivä on yleensä yksi päivä ennen leiriä ja lähtö päivä leirin loppumisen jälkeen).

Suurin osa leireistä järjestetään kesäaikaan Euroopassa. Muina  vuodenaikoina leirejä on tarjolla lähinnä Euroopan ulkopuolella, varsinkin Aasiassa ja Afrikassa. Esimerkiksi Intiassa, Kamputseassa,Thaimaassa, Nepalissa, Vietnamissa, Meksikossa, Tansaniassa ja Keniassa järjestetään leirejä ympäri vuoden. Euroopan maista Islannissa on leirejä kaikkina vuodenaikoina, muissa Euroopan maissa on satunnaisia leirejä syksyisin ja keväällä. 

Leiritietokantaa päivitetään säännöllisesti sesongin aikana eli maalis-elokuussa, muina aikoina leirien paikkatiedot eivät aina ole ajan tasalla. Tiedot kesän leireistä tulevat tietokantaan maaliskuun alkuun mennessä, jolloin kesähaku varsinaisesti alkaa . Muina vuodenaikoina järjestettävien leirien tiedot ilmestyvät yleensä muutamaa kuukautta ennen leirin alkua. Tietokantaa kannattaa seurata aktiivisesti, sillä joskus leirejä järjestetään varsin lyhyellä varoitusajalla, ja täysille leireille voi vapautua peruutuspaikkoja. Jos et ole varma onko sinua kiinnostavalla leirillä paikkoja niin ota meihin yhteyttä puhelimitse 044-416 5208 tai sähköpostiin vaihto(at)alli.fi  annamme mielellämme lisätietoja !

Kesän leireille kannattaa hakea mahdollisimman aikaisin, sillä osa leireistä täyttyy nopeasti. Nopeus on valttia!


MITÄ MAKSAA?


Allianssin ohjelmamaksu 150 euroa maksetaan hakemisen yhteydessä. Hintaan sisältyy:
 • vapaaehtoispaikan välittäminen leirille, johon kuuluu ylläpito leirin ajan
 • henkilökohtainen palvelu koko hakuprosessin ja ohjelmaan osallistumisen ajan
 • ohjelmakohtainen opas
 • lähtijävalmennus (touko- tai elokuussa)
 • kattava ohjelma- ja maakohtainen infopaketti
 • oikeus käyttää nuorisovaihdon osallistujasivuja
 • osallistumistodistus.

Ohjelmamaksu tulee maksaa heti hakiessa verkkomaksuna, sillä käsittelemme vain maksetut hakemukset. Ohjelmamaksua ei makseta takaisin, jos hakija peruuttaa lähtönsä itse. Jos emme pysty järjestämään hakijalle leiripaikkaa, palautamme ohjelmamaksun vähennettynä 30 euron toimistokuluilla.

Huom! Joidenkin erityisleirien kohdalla on lisämaksu, jonka vapaaehtoinen maksaa Allianssin ohjelmamaksun lisäksi (kaikki Islannin,Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan leirit sekä ns. teinileirit 16-17 -vuotiaille). Mahdollisesta lisämaksusta mainitaan hakukoneessa leirien tiedoissa. Lisämaksu maksetaan yleensä leirin alussa leirin järjestävälle organisaatiolle tai etukäteen pankin välityksellä. Lisämaksulla paikallinen vapaaehtoistyöjärjestö kattaa vapaaehtoisten ylläpidon ja leirin materiaalien lisäksi myös muita toimintaansa liittyviä hallintokuluja. Vapaaehtoisten maksamat maksut ovat varsinkin Euroopan ulkopuolella toimiville järjestöille lähes ainoa toiminnan rahoituslähde eli maksuilla katetaan muitakin kuluja kuin yksittäisten leirien järjestäminen. 

Jokainen lähtijä maksaa ja järjestää itse matkansa kotoa leiripaikkakunnalle.

Vastaanottava järjestö vakuuttaa yleensä vapaaehtoiset tapaturman (muttei sairauden) varalta vähintään leirillä tehtävän työn ajaksi. Muutamissa maissa (esimerkiksi Slovakia, Tsekki ja kaikki Euroopan ulkopuoliset maat) vastaanottava järjestö ei vakuuta vapaaehtoisia ollenkaan. Edellytämme  matkavakuutuksen ottamista kaikkiin maihin matkustettaessa, koska leiriijärjestäjän vakuutus on yleensä suppea eikä kata vapaa-aikaa tai leirille matkustamista. Lisäksi, EU-maihin lähtevien on hyvä tilata KELA:sta eurooppalainen sairaanhoitokortti. 


MITEN HAETAAN?


1. Etsi leirejä  hakukoneen avulla, .

 • Voit hakea leirejä mm. kohdemaan, leirityypin tai muun haluamasi määrittelyn avulla. Yksinkertaisinta on hakea vain yhdellä hakukriteerillä, esim. kohdemaalla. Voit halutessasi valita useita kriteerejä kuten maa, leirityyppi jne.
 • Leirilistassa on koodin jälkeen leirin nimi, ajankohta, leirityyppi ja vapaaehtoisten määrä (esim. 20 VOLS).
 • Kunkin leirin kohdalla on kerrottu työstä, majoituksesta ja leiripaikkakunnasta englanniksi (full desciption). Lue tarkkaan kaikki leiritiedot. Huomaa, että voit merkitä sinua kiinnostavat projektit kottikärry-painikkeella omaksi listaksesi valintaa tehdessäsi.
 • Hakukoneen leiritilannetta pyritään pitämään ajan tasalla (kohta "Volunteers needed" näyttää jäljellä olevien paikkojen määrän), mutta valitettavasti se ei ole kaikkien maiden kohdalla mahdollista. Täydet leirit on yleensä merkitty, eikä niihin kannata hakea. 
 • Voit aina olla meihin yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse jos sinulla on kysyttävää onko jossain maassa/leirillä paikkoja ajankohtana, jolloin haluaisit osallistua.

2. Täytä sähköinen hakulomake .

 • Huomaa, että hakemuksesta on täytettävä vähintään tähdellä merkityt kentät.
 • Kohtaan "Project choices according to preference" tulee täyttää vähintään 3 leiritoivetta. Jos jostain syystä leiritoiveita on vain 1 tai 2, voi useampaan kohtaan laittaa saman leirikoodin. Etenkin kesän leirisesongin aikaan haettaessa kannattaa kuitenkin merkitä mahdollisimman monta sinua kiinnostavaa leirivaihtoehtoa.
 • Kohtaan "Why do you wish to take part in volunteer project" tulee kuvata omaa motivaatiotaan osallistua vapaaehtoistyöhön ja juuri kyseisille, valituille leireille. Jos haluat erottua eduksesi niin kirjoita tähän mielellään useampi lause siitä miksi haluat osallistua, sillä leirijärjestöt lukevat tämän kohdan tarkkaan. Eli muutakin kuin että haluaa matkustaa ja nähdä maailmaa...
 • Huom! Muista lähettää lomake eteenpäin klikkaamalla lomakkeen alareunasta painiketta "Validate". Olemme vastaanottaneet lomakkeen, jos ruutuun ilmestyy lähettämisen jälkeen viesti asiasta.

3. Lomakkeen täytettyäsi saat ohjeet ohjelmamaksun maksamiseen. 

Ohjelmamaksu maksetaan heti hakemuksen teon yhteydessä verkkomaksuna, joten varaa pankkitunnukset valmiiksi. 

5. Lähetämme hakemuksen eteenpäin kohdemaan järjestölle. Saat tunnukset Volunteer File Access-palveluun, jossa pääset seuraamaan hakemuksesi etenemistä niiden leirien kohdalla, jotka ovat ko. järjestelmässä mukana. Kaikki kohdemaat eivät ole järjestelmässä mukana eli sijoitustiedot tulevat aina myös sähköpostitse tai osallistujasivujemme kautta.

6. Tieto leirille sijoittumisesta tulee yleensä noin viikossa hakemuksen vastaanottamisen jälkeen.

Ohjelmaehdot

 • Allianssin ohjelmamaksu on 150 euroa jonka hakija maksaa hakiessa
 • Mikäli hakija peruu itse lähtönsä tai ei toimita hakuprosessissa tarvittavia liitteitä, ei maksua palauteta
 • Mikäli Allianssi ei pysty sijoittamaan hakijaa, palautetaan maksettu maksu vähennettynä 30 euron toimistokuluilla
 • Vastuurajoitusehto: Allianssin vahingokorvausvastuu hakijaa kohtaan rajoittuu maksetun 150 euron maksun määrään.


MIKSI OSALLISTUA ?


Kansainväliset vapaaehtoisleirit tarjoavat mielekkään yhdistelmän työtä ja huvia. Ne ovat erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin, maihin ja kulttuureihin samalla, kun tekee jotain hyödyllistä paikallisen yhteisön hyväksi. Leireillä pääsee harjoittamaan vieraiden kielten taitojaan sekä oppii varmasti monenlaista uutta, myös itsestään.

Leiriellä pystyy kehittämään omia valmiuksiaan ja sosiaalisia taitojaan.  Leireiltä saa hyödyllistä kansainvälistä työkokemusta ja osallistumistodistusesta voi olla hyötyä työnhaussa myöhemmin.

Työskentely monikansallisessa ryhmässä on mielenkiintoista ja tarjoaa uusia kokemuksia ja kontakteja ympäri maailmaa. Voit yhdistää leirin esimerkiksi reilausmatkaan, jolloin voit oleskella pidempään sinua kiinnostavassa maassa.

Allianssin nuorisovaihto lähetti ensimmäiset vapaaehtoiset kansainvälisille vapaaehtoisleireille kesällä 1994. Useimmat yhteistyöjärjestömme ovat Allianssin nuorisovaihdon tapaan Eurooppalaisten Vapaaehtoisjärjestöjen Liiton jäseniä, jotka ovat järjestäneet vapaaehtoisleirejä jo vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.

"Leirin loputtua matkustelin muutaman leiriläisen kanssa Thaimaan upeissa maisemissa ennen kuin lensin takaisin kotisuomeen jossa pakkaset vielä paukkuivat. Leiri kokonaisuudessaan oli upea kokemus ja se ei varmasti jää kohdallani viimeiseksi kosketukseksi vapaaehtoistyöstä. Thaimaalla on maana todella paljon annettavaa ja vapaaehtoistyön muodossa maahan tutustuminen opettaa varmasti huomattavasti enemmän kuin tavallinen turistiloma."

"Koin, että erityisesti sosiaaliset taitoni kehittyivät paljon. Oli mahtavaa tutustua paikallisiin ihmisiin sekä muihin vapaaehtoisiin, joita oli ympäri maailmaa. Tulimme hyvin toimeen kulttuurieroista ja ajoittaisesta kielimuurista huolimatta. Myös kielitaito ja englannin kielen sujuvuus tuntuivat kehittyvän. Kannattaa lähteä hyvin avoimin mielin matkaan ja kuunnella itseään reissun ajan :) Sekä tietenkin nauttia vieraasta kulttuurista, uusista kokemuksista ja koko reissusta!" 

 

Lue lisää kokemuksista kansainvälisiltä vapaaehtoisleireiltä

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä puh. 044-416 5208 tai vaihto(at)alli.fiohjelma lyhyesti


Ikäraja: 16-99

Oleskeluaika: 2–3 vk

Aloitus: ympäri vuoden

Hakuaika: joustava

Maksut: Allianssin ohjelmamaksu 150 e + mahdollinen lisämaksu (yleensä kehitysmaissa ja teinileireillä)

 HAKUKONEESEEN
 


kokemuksia