EURES
EURES-tuella Eurooppaan
Vuonna 1994 perustettu EURES on työllisyyspalvelujen eurooppalainen yhteistyöverkosto, jonka tarkoituksena on helpottaa työntekijöiden vapaata liikkuvuutta. Verkostossa on aina tehty työtä sen varmistamiseksi, että Euroopan kansalaiset saavat samat mahdollisuudet katsomatta kieli- ja kulttuurieroihin, byrokratian haasteisiin, erilaiseen palvelussuhdelainsäädäntöön ja puutteisiin tutkintojen tunnustamisessa kaikkialla Euroopassa.
Vinkkejä työnhakuun
Eures-portaalista löytyy monenlaista hyödyllistä tietoa.
- Avoimia työpaikkoja
- Katso myös lista yksityisistä työnvälitysfirmoista
- Tietoa asumisesta ja työskentelystä toisissa EU-maissa
- Eures TMS -tuet
- Eures-neuvojien yhteystietoja
Jos rekisteröidyt käyttäjäksi, voit tehdä omilla sivuilla mm. CV:n ja osaamispassin.
Kannattaa tutustua myös European Online Job Days -portaaliin. Siellä voit osallistua online-rekrytointitapahtumiin.
Hakemuksen ja CV:n kirjoittaminen
Työpaikkailmoituksesta useimmiten selviää, millaista hakemusta työnantaja toivoo. Hakukirjeen ja CV:n sisällöt ovat yleensä samantyyppiset kuin Suomessa.
Käytännöissä on kuitenkin maakohtaisia eroja, esimerkiksi suosittelijoiden yhteystietoja kysytään joissakin maissa ja esimerkiksi Saksassa myös todistusjäljennöksiä.
Voit kysyä maakohtaisista käytännöistä kohdemaan Eures-neuvojilta, joiden yhteystiedot löydät Eures-portaalista.
Maakohtaisia vinkkejä hakemuksen ja CV:n tekoon löytyy ja Eures-portaalin Elin- ja työskentelyolot-osiosta Työpaikan löytäminen-osion alta. Esimerkiksi Saksan vinkit
Lue maakohtaista tietoa työnhakumenettelyistä myös "Valmiina lähtöön?" -oppaasta, jonka löydät Euroopan komission sivuilta.
Eurodeskin Euro-Working-esitteestä löytyy vinkkejä CV:n tekoon sekä yleistä tietoa kansainvälisestä työnhausta Euroopassa.
CV:n pohjana useimmiten kannattaa käyttää Europassi-ansioluettelomallia, jonka voi sitten muokata maakohtaiseksi. Europassi on kehitetty kansainvälistä työnhakua varten ja sen avulla voit helposti esittää työnantajalle kokonaiskuvan ammattitaidostasi ja osaamisestasi.
Muita vinkkejä/lähteitä
EURES TARGETED MOBILITY SCHEME (TMS)
Taloudellista tukea muuttaessasi työ- tai harjoittupaikan perässä Eurooppaan
Allianssin nuorisovaihto on mukana Eures-verkostossa yhteistyökumppanina ja tarjoaa tietoa Euroopassa työskentelystä. Olemme myös mukana Ruotsin työvoimaviranomaisten hallinnoinnassa TMS- hankkeessa. Target Mobility Scheme (TMS) on Euroopan Unionin aloite nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi. Hankkeen kautta on mahdollista hankkia työkokemusta toisesta Euroopan Unionin maasta ja samalla kehittää omia valmiuksiaan työelämässä ja sen ulkopuolella.
EURES Targeted mobility scheme (TMS) -hanke auttaa löytämään työ- tai harjoittelupaikan toisesta EU-maasta, Norjasta tai Islannista ja auttaa vastaavasti työnantajia löytämään päteviä työntekijöitä ja harjoittelijoita. Hankkeen tarkoituksena on löytää työnhakijoille palkattua työtä Euroopasta. Mikäli kyseessä on työpaikka, työn on kestettävä vähintään kuusi kuukautta ja harjoittelun kohdalla minimikesto on kolme kuukautta.
Nettisivuston kautta saat tietoa, voit tehdä hakuja, ja sinua autetaan myös sopivan paikan löytämisessä. Olet ehkä oikeutettu saamaan rahoitustukea kuluihin, jotka aiheutuvat haastattelusta ulkomailla ja kielikoulutuksesta, pätevyyden tunnustamisesta tai kohdemaahan muuttamisesta. Ohjelman avulla voit päästä työurasi alkuun tai hankkia lisää oman alan työkokemusta tai sitten vaikka etsiytyä ihan uudelle alalle.
Miten voin osallistua? Lue lisää TMS-ohjelmasta ja kelpoisuusohjeista, ja tutustu hakuohjeisiin täällä.
EURES TMS pähkinänkuoressa
Mistä saa lisätietoa?
Perustietoa TMS-hankkeesta löydät Euroopan komission EURES-sivuilta.
Lisäksi tältä Ruotsin työvoimahallinnon nettisivulta löydät paljon hyödyllistä tietoa ja TMS-tuen hakulomakkeet
Kysyttävää? Jos sinulle jäi kysyttävää, ole yhteydessä TE-toimistoon, Eures-neuvojaan tai lähetä sähköpostia Allianssin nuorisovaihtoon osoitteeseen eures@alli.fi
Lisätietoa Eures-verkostosta