HOTSPOTS
Connecting European Suburbs through Smart Youth Work
HOTSPOTS - Connecting European Suburbs through Smart Youth Work on Erasmus+ KA2 kehittämishanke, jossa on Allianssin nuorisovaihdon lisäksi mukana organisaatioita Italiasta, Romaniasta, Espanjasta, Portugalista ja Ranskasta.
HOTSPOTS-hanke kehitti metodeja ja työkaluja kulttuurienvälisen oppimisen tueksi etenkin lähiönuorten parissa tehtävään nuorisotyöhön. Kolmivaiheisessa hankkeessa on ensin kartoitettu nuorten ja nuorisotyöntekijöiden tarpeita, ja sitten kehitetty sekä työpajametodeja että lautapeli niiden pohjalta.
Hankkeen tulokset
HOTSPOTS-hankkeella on kolme tuotosta: kaksi julkaisua ja yksi lautapeli.
Ensimmäinen julkaisu “Toolkit for Diagnostic and Tools Sharing” keskittyy kenttätutkimuksen tuloksiin ja esittelee jo olemassa olevia toimivia työkaluja kulttuurienväliseen oppimiseen.
Toinen julkaisu “Handbook for a Smart Youth Work” on käsikirja, joka kokoaa hankkeen aikana kehitetyt ja testatut työpajamenetelmät yksien kansien väliin.
HOTSPOTS blended learning -lautapelin tarkoituksena on tarjota konkreettinen väline kulttuurienvälisen oppimisen käsittelyyn nuorisotyössä.
Toolkit for Diagnostic and Tools Sharing
Julkaisussa on kolme osaa. Ensimmäinen avaa hankkeen kumppanimaiden nuorisotyön tilannetta, toinen analysoi kenttätutkimuksen tuloksia, ja kolmannessa on koottuna kumppaniorganisaatioiden jo käytössä olevia työkaluja kulttuurienväliseen oppimiseen.
Tutustu julkaisuun alta:
Handbook for a Smart Youth Work
Julkaisu on interaktiivinen opas, joka kokoaa hankkeen aikana kehitetyt 20 työpajamenetelmää lukuohjeineen (pedagoginen lähestymistapa) yksien kansien väliin. Oppaan tavoitteena on tarjota nuorisotyöntekijöille, vertaiskasvattajille ja muille nuorten kanssa toimiville välineitä ja menetelmiä kulttuurienvälisen oppimisen tueksi. Menetelmissä yhdistyy digitaalinen- ja älykäs nuorisotyö offline-menetelmien kanssa. Osa työpajoista voidaan toteuttaa kokonaan etänä.
Työpajat käsittelevät kulttuurienvälistä oppimista seuraavista näkökulmista:
- Kommunikaatio (sanavalinnat, inklusiivinen kieli, non-verbaali kommunikaatio, aktiivinen kuuntelu, väkivallaton vuorovaikutus, konfliktinratkaisu, online-kommunikaatio)
- Stereotypiat ja ennakkoluulot (vieraan pelko, leimaaminen, yhteiskunnan paineet, itsetietoisuus stereotypioista)
- Sukupuoli (sukupuolen moninaisuus, sukupuoli-identiteetti, LGBTQ+, sukupuolistereotypiat ja -roolimallit, sukupuoleen perustuva väkivalta)
- Syrjintä ja väkivalta (rasismi, vihapuhe, erilaiset "fobiat", integraatio, assimilaatio, marginalisaatio, ableismi, kiusaaminen)
Menetelmät on suunniteltu erityisesti 18-30-vuotiaille nuorille lähiökonteksteista, mutta valtaosa työpajoista soveltuu hyvin jo 13-vuotiaista ylöspäin esimerkiksi koulunuorisotyöhön.
Tutustu julkaisuun alta:
HOTSPOTS blended learning -lautapeli
Lautapeli on työkalu, jonka avulla voidaan käsitellä stereotypioita ja ennakkoluuloja. Pelin tavoitteena on vahvistaa nuorten empatiakykyä ja kriittistä ajattelua ja edistää kulttuurienvälistä oppimista.
Peliä voi pelata 4 pelaajaa (tai tiimiä). Pelillä on fasilitaattori, joka ohjaa pelin kulkua ja pelin päätteeksi fasilitoi keskustelua pelin herättämistä ajatuksista.
Pelaajat rakentavat hahmon annettujen ominaisuuksien pohjalta, tavoitteenaan selvitä pelin aikana vastaan tulevista haasteista. Pelin kesto on noin tunti (sis. purkukeskustelu).
Tutustu peliin alta:
Englanninkielinen HOTSPOTS-lautapeli
Suomenkielinen käännös HOTSPOTS-lautapelistä
- HOTSPOTS_PR3_ board.pdf130 KB
HOTSPOTS-pelilauta