Eco-Warrior Mindset -koulutus Unkarissa

Linda vietti reilun viikon Unkarissa Erasmus+ koulutuksessa "Eco-Warrior Mindset". Koulutuksen teemana oli nuorten ilmastoahdistus, eli ilmastonmuutoksen vaikutus nuorten mielenterveyteen. Lue Lindan ajatuksia koulutuksesta alta:
Mitä teit vaihtojaksolla? Millaisista toiminnoista päivät koostuivat?
Ohjelmaa oli aamusta iltaan. Aamupalan yhteydessä ja muutenkin päivien mittaan rohkaistiin reflektoimaan ja pohtimaan esim. päiväkirjaan mieleen heränneitä asioita. Yleensä päivän mittaan oli erilaisia työpajoja tai harjoitteita, jotka alussa keskittyivät ryhmäytymiseen ja sen jälkeen enemmän koulutuksen teemoihin. Oli esimerkiksi väittelyä, luonnossa meditointia ja ympäristöhankkeisiin perehtymistä. Useampana iltana opittiin myös eri kulttuureista.

Mitä uutta opit? Millaisia oivalluksia jaksolla syntyi?
Koska kyseessä oli koulutus, jaksolla oli kenties keskivertoa syvällisempää aiheisiin perehtymistä, mikä oli kiinnostavaa verrattuna aiempaan käymääni vapaaehtoisjaksoon, jossa fokus oli enemmän yleisessä hengailussa. Opin lisää mm. ympäristöystävällisemmistä energiantuotantotavoista. Koulutuksessa eri ryhmissä tuotettiin mielenterveyden ja kestävän kehityksen hengessä pieni projekti - meidän ryhmämme teki sovelluskaupasta ladattavissa olevan mielenterveyskalenterin.
Millaista oli toiminta kansainvälisessä ryhmässä? Mitä teitte vapaa-ajalla?
Ilmapiiri oli teeman mukaisesti avoin ja kunnioittava, kaikki pyrittiin ottamaan huomioon ja saamaan osallistumaan.
.png)
Ryhmä toimi hyvin yhdessä ja suurin osa tuntui löytävän paikkansa. Itselläni on jo melko paljon kokemusta kansainvälisistä ryhmistä, mutta tässä ryhmähenki tuntui kaiken kaikkiaan poikkeuksellisen hyvältä.
Iltaisin oli eniten vapaa-aikaa ja silloin esim. pidettiin juhlia, pelattiin biljardia tai muita pelejä, oltiin poreammeessa tai uima-altaalla, istuttiin ulkona ja juteltiin.
Alue oli iso ja luonnonläheinen, lisäksi siellä oli hevosia, kanoja, koiria ja kissoja. Järjestettyä ohjelmaa oli jousiammunta ja ratsastus. Lokakuussa oli vielä suomalaiseen makuun lämmin ja ulkona pärjäsi t-paidalla. Mieleen jäi erityisesti tutustuminen Székesfehérvárin kaupunkiin sekä "gossip box", johon kerättiin jatkuvasti risuja ja ruusuja sekä viestejä kunkin "salaiselle ystävälle" tai kelle tahansa ryhmässä. Ylipäänsä kokemuksesta jäi positiivinen ja lämmin fiilis
Mitä tuot vaihtojaksolta kotiin? Miten voit hyödyntää kokemusta myöhemmin?
Erityisesti ryhmän koheesiota parantavat pienet ja isot asiat jäivät mieleen - ei ollut vain perinteisiä ryhmäytymisleikkejä, vaan myös pieniä ja vähän isompia asioita, joilla osallistettiin kaikkia, muttei kuitenkaan ns. pakotettu osallistumaan, jos se ei tuntunut hyvältä. Kommunikaatio organisaation ja vapaaehtoisten puolelta toimi hyvin, siitä voi ottaa oppia. Monet ovat olleet yhteyksissä edelleen toisiinsa koulutuksen päätyttyä :)

Millaisia yleisiä ajatuksia sinulla on vaihtojaksoon liittyen?
Kokemus oli monipuolinen ja siitä jäi paljon hyviä muistoja. Puolitoista viikkoa tuntui kivalla tapaa paljon pidemmältä :) Paikka oli niin hieno, ettei tekeminen ainakaan loppunut kesken.
Oli myös kiva taas huomata, miten eri-ikäisten kanssa sitä löytää kaikenlaista yhteistä. Ikähaitari oli poikkeuksellisen laaja, vanhimmat osallistujat olivat yli 40-vuotiaita ja nuorin 18. Tällaisiin jaksoihin osallistuisi mielellään uudestaan.
Miten haluaisit jatkaa kansainvälistä polkua elämässäsi?
Voisin osallistua vastaaviin koulutuksiin, mahdollisesti jopa ryhmänohjaajana. Lisäksi pyrin matkustamaan ja oppimaan muista kulttuureista mahdollisimman paljon. Suosittelen muitakin kokeilemaan!