Seeds of Art -nuorisovaihto Ranskassa (2024)
Ryhmä Suomessa asuvia nuoria oli mukana Seeds of Art -nuorisovaihdossa, jonka aikana he pääsivät kokemaan yhteisöasumista, tutustumaan eri taidetekniikoihin, sekä pitämään toisilleen työpajoja. Alta voit lukea ryhmän matkaraportin kokemuksesta!
Vaihtomme aikana asuimme telttamajoituksessa, jota ympäröivät kauniit maaseutukylät Ranskan maaseudulla. Ihana sää teki jokaisesta päivästä erityisen, ja aikataulu oli rento, sillä osallistuminen aktiviteetteihin oli täysin vapaaehtoista. Tästä huolimatta meillä kaikilla oli yhteinen innostus osallistua mukaan.
Aktiviteettimme vaihtelivat syvällisistä taideprojekteista, viininmaistelusta, laserammunnasta, uinti- ja melontaretkistä uusien kaupunkien tutkimiseen. Sofia veti öljymaalaustyöpajaa, Riikka opasti savitaiteessa, ja Julia esitteli meille laulunkirjoittamista.
Osallistuimme myös muihin työpajoihin, kuten nyrkkeilyyn, abstraktiin taiteeseen, improvisaatioon, joogaan, runouteen ja maalaukseen, virkkaamiseen, luovaan kirjoittamiseen ja henkisiin iltoihin. Tämä luova ympäristö antoi kaikille mahdollisuuden kukoistaa, ja erilaisten tekniikoiden kokeileminen sekä palautteen antaminen ja vastaanottaminen auttoivat meitä kasvamaan taiteellisesti tavoilla, jotka tuntuivat ainutlaatuisilta verrattuna kokemuksiimme kotona Suomessa. Ilmapiiri oli vapaa ja joustava. Meillä oli runsaasti aikaa viettää yhdessä, pelata pelejä ja tehdä omia juttujamme. Projektin vapaan luonteen vuoksi aikataulut eivät aina toimineet, mikä vaati monilta sopeutumista. Kuitenkin kaikilla leiriläisillä oli positiivinen asenne, joka auttoi luomaan vahvan ryhmädynamiikan.
Jaamme vastuut yhdessä, vuorotellen tiimeissä tiskaten ja pitäen yhteiset alueet ja vessat puhtaina. Ulkoelämään tottuminen vei hetken aikaa, mutta oli silti mahtava ja hauska kokemus viettää aikaa luonnossa, kylmistä öistä, ulkovessoista ja -suihkuista, hyönteisistä ja väitetystä maatilan kummituksesta huolimatta. Vaihto kesti melkein kolme viikkoa, mikä oli pisin aika, jonka kukaan on koskaan ollut leirillä.
Projektin alussa sovimme säännöt, jotka tekisivät kokemuksesta mukavan kaikille, kuten yhteinen halu pitää alueet siisteinä ja viihtyisinä sekä hiljaisuus nukkuma-alueen läheisyydessä kello 22 jälkeen.
Yhdessä kokkaaminen oli keskeinen osa aikaamme siellä, ja yhteisten aterioiden jakaminen auttoi meitä oppimaan toistemme kulttuureista. Ruoka, aivan kuten taidekin, oli yhteinen kieli, joka yhdisti meitä kaikkia. Järjestimme kansainvälisen illallisen läheisessä kylässä. Valmistimme erilaisia ruokia maisteltavaksi eri maistamme, ja paikalliset liittyivät seuraamme tuoden mukanaan omia kotitekoisia ruokiaan.
Opimme myös erilaisia tapoja vahvistaa kulttuurien välistä ymmärrystä, kuten ryhmäpelien ja yhteisten aktiviteettien kautta. Työskentely kansainvälisessä ryhmässä oli todella rikastuttava kokemus, ja kielitaitomme kehittyivät luonnollisesti, kun harjoittelimme päivittäin englannin ja ranskan käyttöä.
Kielen lisäksi saimme syvemmän arvostuksen ja hyväksynnän eri kulttuureja kohtaan, samalla kun kasvoimme myös ymmärryksessämme itseämme kohtaan. Ryhmänä olemme innokkaita tarttumaan vastaaviin mahdollisuuksiin tulevaisuudessa, lähtemään uusille kansainvälisille matkoille, kuten harjoitteluihin ja vapaaehtoistyöhön, ja pysymään yhteydessä vaihtomme aikana rakentamaamme rentouden, luonnon ja ystävyyden tunteeseen. Lähdimme leiriltä täynnä unohtumattomia kokemuksia ja syviä yhteyksiä uusiin ystäviin, joiden kanssa tapaamme uudelleen. Tämä on ollut niin uskomaton kokemus, ja olen niin kiitollinen rakkaudesta, tuesta ja ystävyyssuhteista, joita olemme luoneet.