Kokemuksia maata pitkin matkustamisesta

Tästä osiosta pääset lukemaan muiden kokemuksia maata pitkin matkustamisesta. 

  • Lue alta Annikan matkakertomus, kun hän matkusti Pohjois-Makedoniasta takaisin Suomeen maata pitkin
  • Lue Ullan kokemus maata pitkin matkustamisesta Tsekkiin ja hänen vinkkinsä täältä! (OPH)
  • Täältä löydät Jalmarin kertomuksen siitä, miten hän matkusti raiteita pitkin opiskelijavaihtoon (OPH) 


Annikan matkakertomus: maata pitkin matkustaen Pohjois-Makedoniasta takaisin Suomeen 

"Hei, nimeni on Annika! Vietin kaksi kuukautta vapaaehtoistyössä Makedoniassa, Volunteer Center Skopjessa. Jo ennen lähtöäni vapaaehtoisjaksolle Skopjeen, tiesin haluavani tehdä paluumatkan kotiin maata pitkin. Matka monen maan läpi vaatii suunnittelua, ja hieman enemmän aikaa ja seikkailumieltä, mutta voi olla  ihana päätös vapaaehtoisjaksolle. Tässä matkakertomuksessa kerron kokemuksiani reissulta ja jaan muutamia vinkkejä matkan suunnittelua varten.

Matkareitti: matkan kesto ja suunnittelu

Matkani eteni yhteensä seitsemän maan kautta. Aloitin matkan Skopjesta bussilla Belgradiin, josta jatkoin matkaani Budapestiin ja siitä eteenpäin Wieniin ja Prahaan. Prahasta reissu jatkui Berliinin, Kööpenhaminan ja lopulta Tukholman kautta laivalla Suomeen.

Annikan reitti

Kuljin välimatkat kaupungista toiseen pääasiassa bussilla. Matkustin Flixbussin ja RegionJetin busseilla ja ne ovat kokemukseni mukaan kuitenkin suhteellisen mukavia ja hyvin varusteltuja, joten pidemmätkin matkat niissä saa taittumaan varsin levollisesti. Varsinkin mikäli bussi ei ole kovin täynnä ja penkkirivin voin vallata kokonaan itselleen. Budapestista Wieniin matka taittui nopeasti, mukavasti ja vieläpä edullisesti junalla. Toinen junamatka oli Kööpenhaminasta Tukholmaan.

Hinnat vaihtelevat paljon, mutta yleensä bussimatkat ovat erittäin edullisia. Lyhyillä välimatkoilla junatkin ovat tavallisesti suopean hintaisia ja vieläpä nopeampia. Kannattaa siis punnita hinta-laatusuhdetta matkoja varatessa. Itse ostin yksittäisiä matkalippuja esimerkiksi interrail-passin sijaan. Varasin matkat pääasiassa Omion kautta, jossa juna-, bussi- ja laivalippujen hintoja voi vertailla keskenään. Välillä kannattaa kuitenkin vilkuilla esimerkiksi junayhtiöiden omia sivuja, sillä hinnat voivat olla vieläkin edullisempia.

Budapest-Wien-Praha-Berliini välillä matkat menivät nopeasti junalla. Budapestistä Wieniin matka vei 2,5 tuntia ja Wienistä Prahaan vajaat 5 tuntia. Berliiniin pääsee bussilla Prahasta 4,5 tunnissa. Pisimmät välimatkat olivat Skopje-Belgrad-Budapest. Skopjesta Belgradiin matkaa kului 7,5 tuntia ja Belgradista Budapestiin 6 tuntia. Berliinistä Kööpenhaminaan pääsee bussilla 8 tunnissa. Kööpenhaminassa päätin ottaa junan Tukholmaan ja matka-aika oli 5,5 tuntia. Tukholmasta Helsinkiin ainut tapa kulkea on laiva, joka olikin reissun pisin ja kallein yksittäinen matka. Matka kesti vuorokauden ja maksoi reilun 80 euroa hytteineen kaikkineen.

Toinen vaihtoehto reitille olisi ollut jatkaa Budapestista Slovenian läpi Puolaan ja Baltian kautta Suomeen. Tuntui kuitenkin mielekkäämmältä tehdä reitti toista kautta. Kiertämällä Wienin kautta lähteen pääsin tutustumaan kaupunkeihin, jotka olivat minulle ennestään tuntemattomia. Oman matkani aikana yhteydet Sloveniaan eivät myöskään miellyttäneet, joten valinta oli helppo. Myös Wienistä on helppo jatkaa vaikkapa Varsovaan ja tehdä kotimatka idän kautta, mikäli niin haluaa.

Vinkkejä yöpymiseen matkan varrella

Varasin kotimatkaan pari viikkoa, sillä halusin toteuttaa reissun hitaasti. Tämä kuitenkin tarkoitti käytännössä viipymistä jokaisessa kohteessa maksimissaan kaksi yötä. Tässä ajassa ehtii kuitenkin hyvin levätä ja aikaa tekemiselle jää ainakin yksi kokonainen päivä. Kaupunkien keskustasta ja aivan sen liepeiltä voi löytää todella siistejä ja mukavia paikkoja viettää pari yötä. Yövyin hostelleissa, joiden hinnat vaihtelivat 16-25 euron väliltä per yö. Hinnat eivät ole halvimpia mahdollisia mutta hostellien tasoon nähden ne tuntuivat kohtuullisilta. Kannattaa varmistaa, että hostellissa on keittiö omien ruokien valmistamiseen mikäli et halua syödä ulkona. Lisäksi hostelleissa tapaa muita matkaajia, joilta voi saada vinkkejä tekemiseen kaupungissa ja saada seuraa. Mikäli kuitenkin haluat säästää rahaa ja tutustua paikallisiin kannattaa yöpaikkaa etsiä vaikka Couchsurfingin kautta.

Mitä muuta matkan varrella voi tehdä? 

Itse käyn aina uudessa paikassa ilmaisella walking tourilla, jossa maksaminen toimii tippaamisperiaatteella. Kierroksen päätteeksi voi maksaa mitä haluaa. Kierrokset ovat noin parin tunnin mittaisia ja mahtavia uuteen kaupunkiin tutustumiseen. Oppaat ovat aina todella mukavia ja tekevät työtään intohimolla. Budapestissa kannattaa ehdottomasti käydä rentoutumassa kylpylässä. Gellert on yksi hienoimmista ja suosituimmista, ja on ehdottomasti käymisen arvoinen. Rudas -kylpylässä puolestaan on mahdollisuus lillua kuumassa vedessä myös yöllä. Pääsylippu on noin 20 euron luokkaa ja tällä hinnalla kylpylässä voi viettää vaikka koko päivän. Unkarilaista ruokaa Goulashia kannattaa maistaa ja sitä löytää myös vegaanisena esimerkiksi Napfényes-ravintolasta, jota suosittelen ehdottomasti!

Koska olin itse liikkeellä joulusesongin aikaan, kävin tietenkin kiertämässä joulutoreja ja juomassa glögiä. Erityisesti Wienissä joulutorit ovat isoja ja täynnä kierrettävää. Wienissä on myös valtava kulttuuritarjonta, vaikeinta on valita mihin näyttelyyn tai keikalle haluaisi mennä. Prahan etapilla päätin ottaa matkan teon huomattavasti rennommin. Ensimmäisen illan kävelin rauhakseen kaupungissa ja lepäsin hostellissa. Prahassa kannattaa ehdottomasti suunnata kirpputoreille, sillä niitä on paljon ja ne ovat todella hyviä!

 Kööpenhaminassa minulla oli aikaa vain muutama tunti mutta ehdin käydä pyörähtämässä keskustassa sijaitsevassa Huset-KBH:ssa. Kulttuurikeskuksessa on mm. kahviloita, keikkoja ja elokuvateatteri. Paikassa voi käydä vaikka kahvilla ennen kuin suuntaa seuraavaan paikkaan. Itse suuntasin seuraavaksi Kööpenhaminasta Tukholmaan. Matka oli tähän asti sujunut pääosin todella sujuvasti. Ainoastaan Kööpenhaminassa junayhteydessä oli häikkää ja jouduin ottamaan aikaisemman junan päästäkseni Tukholmaan. Saavuin perille illalla ja seuraavana päivänä matka jatkui saman tien laivalla takaisin Helsinkiin. 

Matkan kustannukset

Seitsemän kaupungin välisen etapin matkakulujen loppusummaksi tuli yhteensä noin 290 euroa. Tästä summasta kallein osuus oli laivamatka Tukholmasta Helsinkiin, joka maksoi hytteineen kaikkineen yhteensä 80 euroa. Mikäli puolestaan matkustaa Baltian kautta, maksaa lauttamatka Tallinnasta Helsinkiin tavallisesti alle 20 euroa ja kestää vain pari tuntia.

Matkan majoitusten kokonaiskustannukseksi tuli itselleni noin 250e. Summa muodostuu yhteensä kahden viikon majoituksista, joista kaksi yötä vietin muita valitsemiani majapaikkoja kalliimmassa hotellissa Belgradissa, joka nosti loppusummaa. En juurikaan laskenut ruokakuluja reissun aikana. Syödä voi hyvin edullisesti valmistamalla ruokansa itse hostellin yhteisessä keittiössä. Mikäli haluaa syödä ulkona, on esimerkiksi Belgradissa, Budapestissa ja Prahassa hyvin edullista syödä ravintolassa. Annoksia löytää helposti alle 10 eurolla. Päivän ruokabudjetin voi pitää alle 20 eurossa, mikäli tekee osan ruoistaan itse ja syö ulkona esimerkiksi kerran päivässä. Wien, Berliini, Kööpenhamina ja Tukholma puolestaan ovat jo huomattavasti kalliimpia kaupunkeja ja hintataso on melkolailla Suomen luokkaa.

Turvallisuus

Turvallisuudesta ei mielestäni tarvitse reissun aikana kantaa huolta. Olen matkustanut pääsääntöisesti yksin ja kokemukseni mukaan Euroopassa matkustaminen on hyvin turvallista. Kohdepaikasta kannattaa ottaa selvää etukäteen ja halutessaan voi tarkistaa turvallisuustilanteen vaikka Ulkoministeriön matkustustiedotteita lukemalla. Maalaisjärjen- ja perustoimien avulla pärjää hyvin. Iltaisin voi välttää syrjäisiä ja pimeitä reittejä, ja mikäli lähtee viettämään iltaa vaikkapa hostellissa tapaamansa porukan kanssa, kannattaa palata takaisin hostellille yhdessä jonkun seurueesta tutun ihmisen kanssa. Joskus suosituimmissa turistikohteissa ja alueilla, joissa on paljon ihmisvilinää, voi olla taskuvarkaita. Tavaroistaan kannattaa pitää huolta. Itse pidän esimerkiksi lompakkoa ja puhelinta vyölaukussa tai takin povitaskussa.

Yleisiä vinkkejä matkaa varten

  • Mikäli suunnittelee matkaa maata pitkin, on suunniteltava myös matkatavaroiden määrä tarkasti. Itselläni oli matkassa iso matkalaukku, jonka mukana vetäminen hankaloitti ja hidasti välillä matkaa. Tämä ei toisaalta haitannut liikaa, sillä olin päättänyt tehdä matkan kiireettä ja olosuhteisiin mukautuen. 
  • Muista, että vastoinkäymisiä ei kannata pelätä. Niitä tule suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa matkaa. Jotain voi hukkua matkalla, hotelli ei löydä varaustasi tai akku loppuu kriittisessä paikassa. Ihmiset ovat kuitenkin lähes tulkoon aina valmiita auttamaan ja tilanteet kyllä löytävät ratkaisun.
  • Matkadokumentit kannattaa skannata ja tallentaa vaikka pilveen ja lisäksi tulostaa mukaan. Itselläni on mukana aina kopio passista, eurooppalaisesta sairaanhoitokortista sekä muista tärkeistä dokumenteista.
  • Kannattaa myös katsoa tarkkaan mikäli matkalippu pitää tulostaa. Balkanilla sain vaihdettua mobiililippuni paperiseen infotiskillä, joten tulostamisesta ei tarvitse olla huolissaan. Samalla voi kysyä miltä laiturilta juna tai bussi lähtee. Kaikilla asemilla aikatauluja ei voi tarkistaa näytöiltä.
  • Huomioi, että joillakin bussiasemilla pyydetään maksu ennen laiturille pääsyä. Siksi kannattaa pitää mukana ainakin pieni summa paikallista rahaa.
  • Pidän aina mukana muutamia asioita, joista on hyötyä matkalla:
    • Eväät. Varsinkin kasvissyöjän ja vegaanin kannattaa pitää mukana omia eväitä, sillä pysähdyspaikat eivät aina tarjoa kasvisvaihtoehtoja. Onneksi euroopan kaupungit yleensä tarjoavat lukuisia hyviä kasvisravintolavaihtoehtoja. Kasvisravintoloita kannattaa etsiä vaikka HappyCow -sovelluksesta.
    • Powerbank. Pitkillä bussi- tai junamatkoilla ei aina pysty lataamaan puhelinta ja on kurjaa jos akku loppuu kun perillä pitäisi osata suunnistaa oikeaan hostelliin.
    • Paperia ja käsipyyhkeitä. Huoltoasemien ja bussien vessoissa ei läheskään aina ole vessapaperia saati kunnollisia käsienpesumahdollisuuksia. Siksi kannattaa pitää pientä määrää paperia mukana.
    • Kirja/lehti ym. Pidä mukana tekemistä, mikä ei vaadi nettiyhteyttä, sillä se ei välttämättä toimi matkanteon aikana.
  • Juomavettä voi joissain paikoissa joutua ostamaan kaupassa. Monissa hostelleissa saa juomakelpoista vettä hanasta ja täytin omaa pulloa oleskelun ajan, ja varsinkin seuraavaa juna- tai bussimatkaa varten.
  • Paikallisiin ja muihin reissaajiin kannattaa ehdottomasti tutustua estottomasti. Olen saanut ihania uusia ystäviä ja viettänyt todella kivoja iltoja yhdessä muiden matkaajien kanssa.

Kaiken kaikkiaan matka oli todella ihana ja antoi paljon. Vaikka uusien paikkojen näkeminen on virkistävää, tuntui kotiinpaluu upealta ja palkitsevalta pitkän matkan jälkeen. Vaikka olen matkustanut euroopassa lentämättä ennenkin, oli tämä  itselleni ensimmäinen pitkä maata pitkin toteutettu matka. Jokaisesta reissusta oppii lisää ja seuraavan matkan tekeminen vain helpottuu. Mielestäni matkustaminen maanteitse on paljon mielenkiintoisempaa ja palkitsevampaa kuin lentäminen. Lentomatkailun päästöt ovat myös ympäristöä huomattavasti kuormittavampia kuin junalla tai bussilla matkustaminen. Kotiin on ihana palata ja nyt hengähdän hetken kotisuomessa ennen seuraavaa reissua

Annikan suositukset: Linkkejä varaussivustoille 

Majoitus

Hostelworld, Ebooking, Couchsurfing

Suosituksia hyvistä ja edullisista hostelleista:

- Generator Stockholm (Tukholma) Huom. Ei jaettua keittiötä.

- Prague Dream Hostel (Praha)

- St. Christopher’s Vienna (Wien) Huom. Ei jaettua keittiötä.

- Zen Hostel by Central Market (Budapest)

Matkustaminen

Omio, Flixbus⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, GetbyBus