Peace of Mind -koulutus Serbiassa

Salla ja Jaanika osallistuivat Peace of Mind -koulutukseen Serbiassa. Sen tavoitteena oli opettaa nuorten parissa työskenteleviä huolehtimaan omasta hyvinvoinnista erilaisin keinoin ja siten välttämään esim. burnouteja. Lue Sallan ja Jaanikan matkaraportti alta! 

Mitä teitte vaihtojaksolla? Millaisista toiminnoista päivänne koostuivat?

Päivät Peace of Mind -koulutuksessa Serbiassa alkoivat rauhallisesti aamupalalla ja halukkaille oli myös muutamana päivänä tarjolla ohjattua joogaa ennen aamiaista.

Päivissä oli yleensä noin kuusi tuntia koulutusta, ja runsaasti taukoja sekä ruokaa. Ruokaa ei tarvinnut itse laittaa, mutta jokainen oli vuorollaan tiski- ja siivousapulaisena. Erityisen mukavaa koulutuksessa oli, että kaikessa korostettiin itsensä kuuntelua. Esimerkiksi, jos tuntui että nyt tarvitsee lepoa ja yksinoloa yhteiseen toimintaan osallistumisen sijaan, se oli täysin sallittua ja jopa kannustettavaa. Meille sattui koulutuksen ajaksi myös äärimmäisen hyvät kelit, joten saimme viettää paljon aikaa ulkona raittiissa ilmassa auringon paisteessa.

Päivän koulutusosuudet päättyivät noin seitsemän aikaan. Tämän jälkeen meillä oli illallinen ja erilaisia itse järjestämiämme aktiviteetteja tai halutessaan lepäämistä oman fiiliksen mukaan. 

Mitä uutta opitte? Millaisia oivalluksia jaksolla syntyi?

Koulutus oli valtavan opettavainen! Jakso keskittyi nimenomaan omaan hyvinvointiin ja itsetuntemukseen, joka on kaiken hyvinvoinnin perusta. Sitä kautta pystyy olemaan myös parempi ohjaaja omille asiakkaille. Opimme esimerkiksi hengitys-, kuuntelu- ja mindfulness-tekniikoita. Lisäksi oli mahdollisuus keskustella kahden ohjaajien kanssa ja saada kaipaamaansa tukea omiin haasteisiinsa ja pohdintoihinsa.

Millaista oli toiminta kansainvälisessä ryhmässä? Mitä teitte vapaa-ajalla?

Kansainvälinen porukka leirillä oli huikea ja kannustava. Ihmiset olivat hyvin erilaisia ja erilaisista syistä koulutuksessa, mutta kaikki pystyivät kuitenkin kommunikoimaan toisiaan kunnioittavasti. Yleinen fiilis ryhmästä oli, että toisia pyrittiin ymmärtämään ja tukemaan. Vapaa-ajalla kävimme parissa läheisessä kylässä retkellä. 

Iltaisin vietimme yhdessä aikaa esimerkiksi pelien, kansainvälisten tanssien ja leirinuotioiden ääressä sekä paikallisessa pikkubaarissa karaokea laulaen. Kävimme myös pelaamassa jalkapalloa paikallisten lasten kanssa ja oli mukava myös kävellä itsekseen Veliki Gajn pikkukylässä ja läheisessä kauniissa puistossa. Usein paikalliset tulivat juttelemaan serbiaksi, ja vaikka kieltä ei ymmärtänyt, kohtaamisista jäi aina lämmin fiilis. Välillä joku serbiaa ja englantia tunteva sattui paikalle ja pystyi tulkkaamaan. Paikalliset olivat hyvin onnellisia siitä, että kylään saatiin elämää.

Mitä tuotte vaihtojaksolta kotiin? Miten voitte hyödyntää kokemusta myöhemmin?

Työkaluja omaan hyvinvointiin, joita voi myös opettaa omille kollegoille ja asiakkaille. Lisäksi uudet kansainväliset suhteet ja inspiroitunut olo, mitä voi hyödyntää arki- sekä työelämässä.

Millaisia yleisiä ajatuksia teillä on vaihtojaksoon liittyen?

Kiitollinen fiilis, että tällaisia järjestetään ja on saanut kokea taas jotain näin hienoa. Erityisen mahtavaa on aina tutustua uusiin ihaniin ihmisiin. Vaihtojakson jälkeen on myös ylpeä fiilis itsestä, että hyppäsi tuntemattomaan vailla suuria odotuksia tai tarkkaa tietoa mitä tuleman pitää. Kannatti lähteä avoimin mielin seikkailuun!

Miten haluatte jatkaa kansainvälistä polkua elämässänne?

Tulevaisuudessa olisi mahtavaa osallistua muillekin EU-tuetuille leireille ja koulutuksille! Koulutuksesta lähdimme monta ystävää rikkaampana, joihin aiomme pitää yhteyksiä ja toivon mukaan myös päästä tapaamaan heitä. Haaveena voisi olla myös kansainvälinen ura nuorten kanssa.